اثر 12 هفته تمرینات اصلاحی ترکیبی بر شاخص‌های تنفسی در دختران نوجوان مبتلا به اسکولیوزیس ایدیوپاتیک

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه آسیب شناسی ورزشی دانشکاه تهران-دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی-پردیش کیش-تهران-ایران

2 گروه تندرستی و بازتوانی در ورزش، دانشکده علوم ورزشی و تندرستی ، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

3 گروه تندرستی و بازتوانی ورزشی ، دانشکده علوم ورزشی و تندرستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

10.22084/rsr.2024.28850.1726

چکیده

هدف: اسکولیوزیس علاوه بر سیستم اسکلتی بدن بر دیگر دستگاه‌های بدن از جمله سیستم عضلانی و تنفسی هم اثر منفی دارد. لذا، هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر 12 هفته تمرینات اصلاحی بر شاخص‌های تنفسی در دختران مبتلا به اسکولیوزیس ایدیوپاتیک بود.

روش: در این مطالعه نیمه تجربی 20 دختر نوجوان در دامنه سنی 17 - 11 سال به صورت هدفمند و بر اساس معیارهای ورود به تحقیق انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه تجربی (10 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. در پیش‌آزمون با استفاده از دستگاه گازآنالایزر پارامتر‌های تنفسی اندازه‌گیری شد. سپس، گروه تجربی به مدت 12 هفته پروتکل تمرینات اصلاحی را اجرا کرد و گروه کنترل طی مدت 12 هفته تمرینات خاصی را اجرا نکردند. بعد از 12 هفته پس آزمون مشابه با پیش‌آزمون اجرا شد و داده‌ها جمع آوری شد. در نهایت داده‌های آزمودنی‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS 22 و آزمون‌های آماری شاپیروویلک، کوواریانس یک راهه و آزمون تی زوجی تجزیه و تحلیل شد.

یافته‌ها: نتایج آزمون تی زوجی نشان داد که در گروه تجربی شاخص‌های FVC و FEV1 در پس آزمون افزایش معناداری نسبت به پیش آزمون داشت. در حالی که در گروه کنترل تفاوت معناداری مشاهده نشد. همچنین، نتایج نشان داد در پس‌آزمون در شاخص‌های FVC و FEV1 بین گروه‌های تجربی و کنترل تفاوت معناداری وجود دارد (05/‌p ≤).

نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج، به نظر می‌رسد پروتکل تمرینات اصلاحی می‌تواند موجب بهبود شاخص‌های تنفسی در دختران نوجوان مبتلا به اسکولیوز ایدیوپاتیک شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات