تأثیر تمرینات مقاومتی تعلیقی بر سرعت و دامنه نوسانات مرکز فشار در زنان مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس: کارآزمایی بالینی غیرتصادفی کنترل شده

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه آسیب شناسی و حرکات اصلاحی، دانشگاه پیام‌ نور، تهران، ایران.

2 استاد گروه آسیب شناسی و حرکات اصلاحی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران.

3 دانشیار گروه ارتوپدی فنی، مرکز تحقیقات اسکلتی – عضلانی، دانشکده علوم توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی، اصفهان، ایران.

4 استادیار گروه فیزیولوژی ورزشی، واحد ایلام، دانشگاه آزاد اسلامی، ایلام، ایران.

10.22084/rsr.2023.26267.1641

چکیده

زمینه و هدف: مالتیپل اسکلروزیس (MS) یک بیماری عصبی است که می­تواند کاهش تعادل و افزایش نوسانات بدن را به همراه داشته باشد. هدف از این مطالعه تعیین تأثیر تمرینات مقاومتی تعلیقی بر سرعت و دامنه نوسانات مرکز فشار در افراد مبتلا به MS بود.
روش بررسی: تعداد ۲۷ نفر از زنان مبتلا به MS در دامنه سنی ۵۰-۲۰ سال، با نمره مقیاس ناتوانی گسترش یافته کمتر از ۴ به عنوان نمونه آماری انتخاب و به صورت غیر تصادفی در دو گروه کنترل (۱۱ نفر) و تمرین (۱۶ نفر) قرار گرفتند. از صفحه نیروی کیستلر برای بررسی دامنه و سرعت نوسانات مرکز فشار و از آزمون تحلیل کواریانس در سطح اطمینان 95% (۰/۰۵>P) برای تجزیه و تحلیل داده‌ها استفاده شد.
­نتایج: در وضعیت حسی با چشمان بسته، تمرینات مقاومتی تعلیقی منجر به کاهش معناداری در جمع طول حرکت (۰/۰۳۹=P) و سرعت نوسانات مرکز فشار(۰/۰۳۸=P) در صفحه قدامی - خلفی و دامنه نوسانات مرکز فشار (۰/۰۴۳=P) در صفحه جانبی در گروه تمرین نسبت به گروه کنترل شده است. در وضعیت حسی با چشمان باز تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده نشد (۰/۰۵<P).
نتیجه­گیری: با توجه به عدم تأثیرگذاری تمرینات مقاومتی تعلیقی، بر کاهش دامنه و سرعت نوسانات مرکز فشار در وضعیت حسی با چشمان باز در افراد مبتلا به MS به نظر می­رسد این تمرینات، مؤلفه­های لازم برای کاهش نوسانات بدن در حالت ایستاده در افراد مبتلا به MS را نداشته باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات