تاثیر تمرینات منتخب تنفسی و پایداری مرکزی از راه دور بر کنترل قامت، خستگی و کیفیت زندگی بهبودیافتگان ترخیص شده کووید-19

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دکتری، گروه آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

2 گروه آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

3 دانشیار، گروه آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

4 دانشیار، فوق تخصص بیماری‌های ریه، گروه داخلی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی، قم، ایران

10.22084/rsr.2022.26057.1634

چکیده

زمینه و هدف: بیماران بهبودیافته از کووید-19علائم مختلفی ازجمله اختلالات جسمانی، شناختی و عملکردی را گزارش کرده­اند. توانبخشی ریوی را می­توان به عنوان راهبردی برای این اختلالات در نظر گرفت. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر تمرینات منتخب تنفسی و پایداری مرکزی بر کنترل قامت، خستگی و کیفیت زندگی بهبودیافتگان ترخیص شده کووید-19 بود.
روش بررسی: 30 بیمار ترخیص شده از بیمارستان­های شهر قم در این تحقیق شرکت نمودند، که به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره قرار گرفتند، در نهایت 27 نفر در دو گروه تجربی (13نفر) و شاهد (14 نفر) این پژوهش را تکمیل کردند. گروه تمرین به مدت 8 هفته تمرینات تنفسی و پایداری مرکزی را به صورت از راه دور انجام دادند. پیش و پس از اجرای برنامه تمرینی، شاخص­های کنترل قامت، خستگی و کیفیت زندگی مورد ارزیابی قرار گرفت. برای مقایسه میانگین اطلاعات پیش آزمون و پس آزمون گروه­ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه­های تکراری ترکیبی، یومن ویتنی و  ویلکاکسون، در سطح معناداری  ۰/۰۵>P استفاده شد.
­نتایج: نتایج نشان داد که در نوسانات داخلی-خارجی (۰/۰۴۷=P)، خستگی (۰/۰۰۱>­P)، شاخص کل کیفیت زندگی (­۰/۰۰۱>­P)، مولفه سلامت بدنی (­۰/۰۰۱>­P)، و سلامت روانی (­۰/۰۰۱>­P)، و همچنین زیرمقیاس­های درد (۰/۰۰۱>­P)، عملکرد بدنی (۰/۰۰۱>­P) و محدودیت ناشی از عملکرد بدنی (۰/۰۰۷=P) تفاوت معناداری ین دو گروه، پیش و پس از مداخله مشاهده شد.
نتیجه­گیری: تمرینات تنفسی و پایداری مرکزی از راه دور می­تواند به عنوان یک روش مفید در بازتوانی علائم پساحاد به ویژه خستگی و کیفیت زندگی بهبودیافتگان از بیماری کووید-19، مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات